Zdrowo jem, więcej wiem!
W roku szkolnym 2014/2015 przystąpiliśmy do programu “ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia.
W projekt zaangażowane są wszystkie klasy I – III w przedsięwzięciach równie chętnie uczestniczą klasy starsze.
Głównym celom projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych, uczenie zasad zdrowego odżywiania, przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Projekt jest podzielony na trzy sezony – jesienny, zimowy i wiosenny. Stałymi elementami są: zajęcia lekcyjne, konkursy, promocja zdobytej wiedzy i Forum dla Rodziców.
W sesji jesiennej podjęliśmy działania związane z tematyką:
- Poznajemy warzywa i owoce
- tworzyliśmy plakaty zachęcające do rezygnacji ze słodyczy na rzecz owoców, warzyw, pestek
i orzechów: “Polki i Czeszki “, “Czerwone zielone lepsze niż słodzone”, “Jestem tym co jem” - Konkurs „Strefa aktywności – propozycje zabaw na świeżym powietrzu” zaproponowane
i zrealizowane z inicjatywy dzieci. - Forum zdrowia dla rodziców „Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?”
- „Stawiam na śniadanie” – zajęcia praktyczne-przygotowanie zdrowego śniadania.
- „Zdobywamy odznakę „Super Kucharzyka” za najlepszy rysunek śniadania
- Forum zdrowia dla rodziców „Bez śniadania nie ma nauczania”
Promocja podjętych działań w szkole w ramach współpracy ze SLOW FOOD:
Dzień Marchewki przy pomocy i udziale slow food i radzie rodziców – każde dziecko mogło wziąć udział w degustacji soków warzywno-owocowych. W tym dniu dzieci dowiedziały się ile cennych wartości ma w sobie to warzywo. Odbyły się pogadanki, tworzyliśmy rymowanki oraz przebieranki.
Zostaliśmy zaproszeni i wzięliśmy udział w degustacji zdrowego i tradycyjnego jedzenia
w ramach światowego Terra madre Day.