Wspomnienia z tygodnia warzywno-owocowego
W dniach 24 -31.10.2017 r. kolejny raz odbyła się akcja „Jemy zdrowo-kolorowo”.
W jej ramach :
– stołówka serwowała zupy warzywne, każdego dnia innego koloru,
– uczniowie klas starszych w ramach prac projektowych przygotowali informacje o piramidzie zdrowia dla dzieci i młodzieży, osób starszych, dzieci i młodzieży dotkniętych chorobami metabolicznymi,
– układali jednodniowy jadłospis,
– zwrócili uwagę na zagrożenia wynikające ze złych nawyków żywieniowych.
Przez cały tydzień odbywał się kiermasz warzywno-owocowy, a zebrane w ten sposób pieniądze zostały przeznaczone na potrzeby SU.
Poza tym klasy przyozdabiały drzwi do swoich sal, wykonywały prace o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej.
31.10.2017 r. obyło się podsumowanie tygodnia tzw. „Dzień Marchewki”.
Tego dnia w progach naszej szkoły gościliśmy mistrza olimpijskiego Marka Kolbowicza. Po krótkiej prezentacji uczniowie klas szóstych i siódmych zmagali się w wyścigu na ergometrach wioślarskich.
Klasy czwarte i piąte natomiast uczestniczyły w spotkaniu z Markiem Sztarkiem, wiceprezesem
SLOW FOOD, który przedstawił uczniom bajkowe opowieści, zwrócił uwagę na znaczenie zdrowego jedzenia i tradycji w naszej kuchni.
Odwiedził nas także pan Andrzej Buławski, prezes SLOW FOOD, a pani Beata Janiak przygotowała degustację jabłek i miodów Drahimskich. W czasie spotkania uczniowie dostali kartki papieru, na których zapisali nazwy ulubionych potraw kojarzących się z domem rodzinnym. Tak powstała arka smaków SP 47.
Bardzo dziękujemy za wsparcie i pomoc w przygotowaniu akcji wszystkim zaangażowanym rodzicom, nauczycielom, zaproszonym gościom, trenerom wioślarstwa, dyrekcji, bez tej pomocy i wsparcia nie zrealizowalibyśmy projektu.
SU